Nazilli Ayna Gazetesi

ENGELLİLER FARKINDALIK GÜNLERİNİ DOYASIYA KUTLADILAR

ENGELLİLER FARKINDALIK GÜNLERİNİ DOYASIYA KUTLADILAR
879
03 Aralık 2019 - 14:57
Nazilli’de 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Nazilli Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından İstasyon Meydanında düzenlenen etkinlikler çelenk sunumu ile başladı. Törene Nazilli Belediyesi Başkan Vekili Soner Yelkovan, Ak Parti Nazilli İlçe Başkanı Mustafa Abak, CHP Nazilli İlçe Başkanı Serkan Sevim, İyi Parti Nazilli İlçe Başkanı Durmuş Kural, MHP Nazilli İlçe Başkanı Cüneyt Korkmaz, Belediye Meclis Üyeleri, Engelliler dernekleri, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon okulları öğretmenleri ve öğrencileri, MotoNaz Motosiklet Grubu üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Çelenk sunma programının ardından tüm katılımcılar farkındalık oluşturmak için tüm katılımcılar İstasyon Meydanından Belediye Meydanına kadar yürüdüler.

“SORUNLARI GÜNDEME GETİRME GÜNÜDÜR”

Belediye meydanında engellileri temsilen açıklama yapan Fatih Pala “Birleşmiş Milletlerin 1992 yılında almış olduğu karar sonrası Uluslararası Engelliler günü olarak ilan edilmiştir. 3 Aralık o gün itibariyle tüm dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek için belirlenmiş bir gündür. Dolayısıyla 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kutlanacak bir gün değildir. Karşılaşılan sorunları gündeme getirileceği ve bunların çözümü için yapılacakların konuşulacağı tarihtir.” İfadelerini kulandı. Açıklamanın devamında Pala ” Günümüzde artık engellilik görmek, duymak, yürümek ya da başka bir fonksiyon kaybı değildir. Birçok yerde duyduğumuz gibi asıl engel yüreklerdedir. Hem ülkemizde hem de dünyada artık engellinin çevreden kaynaklı sorunlar olduğunu kabul görmüştür. Yani siz bir yerden bir yere rampa olmadan, asansör olmadan, gidemiyorsanız. Sokakta kaldırımlar erişilebilir olmadığı için hareket edemiyorsanız. Toplu taşıma araçları size uygun olmadığı için kullanamıyorsanız. Araçlarınız için ayrılmış otoparklara başka araçlar park ediliyorsa ve siz ne yapacağınızı bilemez duruma düşüyorsanız işte asıl engel budur.  Yani asıl engel hayatın her alanını erişebilir olarak düzenlenmemesi ve sen bunu yapamazsın şeklinde ortaya çıkan önyargı yüzünden vardır. Üstelik bizim bu taleplerimiz sağlanmasını istediğimiz ayrıcalıklar veya bundan herkesle birlikte eşit ve adil ortamda yaşayabilmeniz için gerekli düzenlemelerdir. Hem ulusal hem de uluslararası yasalarda var olan haklarımızdır. Çoğu yerde ve toplumumuzda duyarız. Herkes bir engelli adayı denir ve yapılan hizmetin bu nedenle hayata geçirildiği imal edilir. Çevremizdeki birçok kişi bunu iyi niyetle söyler. Oysaki bu günün birinde ben ya da yakını bunlar gibi olabiliriz şükürler olsun ki böyle değiliz. Bu yüzden bunlara yardım edelim. Engelli bireylerin ibret alınması insanlar olarak gören ve anlayış ürünüdür. Bu nedenle yapılacak her düzenleme günün birinde engelli olma ihtimaline karşı değildir. Bireysel farklılıkları dikkate alarak toplumda yaşayan her biri hayatın her alanına eşit ve özgür bir şekilde erişimini sağlamak bakış açısıyla her alanına eşit yapıldığına dair iyi bir sonuç verebilmektir. 3 Aralık Dünya Engelliler günü kendi yapabileceklerimizin ve gücümüzün olduğu, geleceğe umutla bakabildiğimiz bir gün olsun. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kutlu olsun.” Dedi.

DOYASIYA EĞLENDİLER

Basın Açıklamasının ardından tüm katılımcılar Ahmet Şensan Kültür Merkezinde Nazilli Özel Eğitim Meslek Okulu’nun hazırlamış olduğu programa geçti. Programda Nazilli Özel Eğitim Meslek Okulu’u öğrencilerinin hazırlamış olduğu Drama Gösterisi, Halk Oyunları Gösteri ve Pandomim Gösterileri sergilendi. Programın sonunda Protokol üyeleri ve Engelli çocuklar çalınan şarkılar eşliğinde doyasıya eğlendiler.

NAZİLLİ BELEDİYESİ ENGELLİLERİ UNUTMADI

Nazilli Belediyesi Nazilli’de bulunan ve programa katılan Engelliler derneklerine birer tane tekerlekli sandalye hediye etti. Sandalyeleri dernek temsilcilerine Nazilli Belediyesi Başkan Vekili Soner Yelkovan, İyi Parti Nazilli İlçe Başkanı Durmuş kural ve Nazilli Milli Eğitim Şube Müdürü Latif Akgün teslim etti.

ENGELLİ GENÇTEN ÖRNEK DAVRANIŞ

Ahmet Şensan Kültür Merkezideki programda şiir okuyan Nazilli Özel Eğitim Meslek Okulu öğrencisi Serhat Genel kendi ihtiyacı olmamasına rağmen ihtiyacı olan engelli bir kardeşine yardımcı olmak adına toplam 150 Kg. mavi kapak topladı. Topladığı kapaklar sayesinde bir adet tekerli sandalye alabileceğini bilen Serhat Nazilli Belediyesi Başkan Vekili Soner Yelkovan’dan bir tane daha tekerlekli sandalye sözü aldı.

(Abdülkadir GÖKÇE)

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER